Romkocsmák - A legelsőtől napjainkigBudapest első romkocsmája Szimpla kert néven, mely a vendégei előtt 2004-ben nyitotta meg kapuit.

Ma már idegenvezetést is kaphatunk. Ennek köszönhetően Vendely Barnával sétálgatva megtudhatjuk, hogy a Szimpla kert bája abban rejlik, hogy bár először úgy tűnik, teljesen hasznavehetetlen tárgyakkal rendezték be, mégis olyan közösségi térré változott a helyiség, melyet előszeretettel keresnek fel a fiatalok.

  Az ezt követő időszakban több hasonló stílusú vendéglátóhely is nyílt, először a VII. kerületben, majd később több belső kerületben is egyre több romkocsma biztosít helyszínt baráti és céges összejövetelek számára. A romkocsma egyik pillanatról a másikra divatot teremtett, majd turista látványossággá erősödött.

 Ahogy egyre több romkocsmát nyitottak, a belső tér is változott. A később nyitott egységekben, a lomokból összeszedett berendezés helyett a modern stílus kapott teret és a rom hangulatot a festetlen falak, kő és beton felületek lettek hivatottak megteremteni.
 Az olcsóság helyett a funkcionalitás és a stílus került előtérbe, a bútorzatot pedig a tömeges fogyasztáshoz alakították.

A kisebb egységek kiszorultak a központból és a VIII. kerületbe, illetve a Budai oldalra kerültek át. Ahogy 2010-ben hihetetlen mértékben kezdtek emelkedni az ingatlanárak, előre lehet vetíteni, hogy a tulajdonosok a bérbeadás helyett más befektetési formákat fognak választani, így a romkocsmák sorsa megkérdőjeleződik.