Pincér! A hal úszni akar?A cím csupán egy – ma már talán kevéssé ismert – anekdotára utal, az éttermi vendéglátásról viszont, kis túlzással, valószínűleg könyvtárnyi anyagot összeírtak már. Szép – és szakirodalmat egyaránt. 

A téma több felől is megközelíthető. 

A művészlelkek számára például alighanem örökké emlékezetes az 1971-es Szindbád-filmben Latinovits Zoltán gourmand- jelenete a finomságokkal megrakott asztalnál. A kiindulópont a jó konyha és a felkészült személyzet, ez igaz; de egy étterem nyereséges működtetése számos egyéb tényező figyelembe vételén és összehangolásán is alapul. 

Közhely például, de valóban haladni kell a korral: a modern éttermi vendéglátás nem mondhat le a digitális világ és az internet nyújtotta előnyökről. A vizualitásra épülő vendégcsalogatás ma már olyan élethű fotókat mutat be egy-egy ínycsiklandóan garnírozott ételféleségről, hogy szinte az illatát is érezni. 

Persze egy étteremnek a konkurenciával is számolnia kell, így folyamatos a küzdelem azért, hogy a vendég a kívánt helyre térjen be, és a – lehetőleg minél bővebb – fogyasztást követően elégedetten távozzon. A törzsvendéggé válás útján.