Miért nélkülözhetetlen egy vendéglátó szoftver? (2.rész)Egy jól megtervezett és kivitelezett vendéglátó program amellett, hogy fennakadás nélkül továbbítja a konyha felé a rendelést, majd pedig a kész étel hírét a pincérek felé, képes alapanyag nyilvántartást is vezetni. Ez nagy segítség lehet a vendéglátó egység vezetője számára, hiszen pontosan lehet tudni, mikor, milyen alapanyagból, pontosan mennyi fogyott egy- egy étel elkészítése során. Vagyis, raktárkészlet kezelést is végez az éttermi rendszer.

Mit jelent ez? A vendéglátó program felületén látszik a raktárkészlet pillanatnyi állapota, tehát könnyen ki lehet számolni, hogy következő alapanyag rendelésnél miből mennyit kell a szállítóktól kérni. Ezáltal nem történik túlzott felhalmozódás az alapanyagokból, ami a lejárati idő követése kapcsán nagy segítség lehet. Hiszen ha túl sok zacskó lisztünk van, akármilyen átláthatóan, jól kidolgozott stratégia szerint pakolunk is a raktárban, biztos lesz néhány csomag belőle, aminek a közelgő lejárati ideje elkerüli a figyelmünket és már csak akkor vesszük észre,amikor felhasználás helyett ki kell dobjuk a szemétbe. Tehát a tartalékolás helyett hiányunk lett és pénzt dobtunk ki a képzeletbeli ablakon. 

Arról nem is beszélve, hogy nem csak száraz áru található meg egy raktárban. Rengeteg alapanyag néhány napon belül romlásnak indul, amik figyelemmel kísérése nagy figyelmet igényel. Ebben is a segítségünkre lehet egy megbízható éttermi rendszer

Sőt, sajnos arra is gondolni kell egy vendéglátó egység vezetőjének, hogy néha egy-egy munkatársnak illetlen gondola is támadhat és egy olyan vendéglátó program segítségével, mely a pillanatnyi állást mutatva, pontosan kimutatja az egyes nyers és alapanyagok raktárban felhalmozott mennyiségét, a lopások is megszűntethetőek.