Éttermi etikett szabályokManapság az étkezések a futólag ,,bekapok egy falatot”-ban merülnek ki. Gyors kávé, rohanás közben egy muffin, utcasarki büfében egy hamburger, aztán otthon egy gyors és könnyű vacsora. 

Pedig egy napban 24 óra van, ha sietünk, ha nem, és bizony csak magunknak tennénk jót vele, ha lelassítanánk, legalább az étkezések idejére.

 

Ha úgy döntünk, étteremben költünk el egy jó ebédet vagy vacsorát, nem árt néhány elavultnak tűnő, de nagyon is udvarias szabályt betartanunk. 

- Ilyen például, hogy addig nem kezdjük el az evést, míg mindenki meg nem kapta az ételét. 
Természetesen a pincérek igyekezni fognak, hogy a rendelés többé-kevésbé egyszerre érkezzen meg, és a háttérben működő kiváló személyzetnek és éttermi rendszernek hála ez zökkenőmentesen meg is valósulhat, azért néhány pillanat eltelhet, mire minden rendelés megérkezik. Ezt a pár percet illik kivárni.
 
- Evés közben nincs könyöklés
A könyök tartása az asztalnál évtizedek óta az egyik legfontosabb etikett szabály. Nem illik könyökölni, a karok fekve legyenek az asztalon, úgy udvarias. Megtiszteli az asztalnál ülőket és a pincéreket is. Ugyanez vonatkozik a kütyük használatára is.
 
- Különleges étrend iránti igényt érdemes körültekintően, időben jelezni
Bármilyen jó is egy éttermi rendszer a vendéglátóhelyen, bármilyen képzett is a pincér, mégsem gondolatolvasó. Így ha valaki allergiás, vagy bizonyos ételeket nem kér, azt érdemes rendeléskor mindenképp tisztázni. 
 
Szürcsölés, csámcsogás, étel fogdosása, átnyúlkálás – sok mindent fel lehetne még sorolni az étteremben történő étkezéssel kapcsolatban, de bízunk benne, hogy ezekkel a szabályokkal mindenki tisztában van. Így csak azt kívánjuk, egyen mindenki lassan, jót, jó étvággyal, mert a rohanva bekapkodott étel nem tesz jót.