Éttermek igényei a technika fejlődésével összehangolvaMa már alig találunk olyan vendéglátóhelyet, ahol ne használnának a pincérek valamilyen technikai segítséget, illetve éttermi rendszert a rendelések felvételére és továbbítására a konyha felé.

De akár, ha csak néhány évet megyünk vissza a múltba, a legtöbb étteremben, kávézóban vagy büfében még a szokványos cetlire írós módszert használták a pincérek többsége. Mi lehet annak az oka, hogy pár év elteltével ekkorát változott a „módi” és az éttermi rendszerek elözönlötték a vendéglátóegységek világát?

A legnagyobb hatást természetesen a külvilág, pontosabban a szomszédos országokban látott fejlődés, szokások és technikai újítások motiválták a haza vendéglátósokat is a változtatásra, újításra és bármilyen éttermi rendszer beüzemelésére. Ha van, amihez mérhetjük magunkat és szemlátomás nagy a különbség, automatikusan hajt minket belülről valami, hogy utolérjük az előttünk járókat. Hát, így volt az hazánk étteremvezetőivel is. Ha pedig itthon találkozunk valamilyen újdonsággal, egyből szeretnénk mi is kipróbálni, magunkévá tenni, főleg, ha még tetszik is az, amit látunk.

Emellett kijelenthető, hogy a technológiai fejlődésben Magyarország sincs lemaradva, akár világviszonylatot nézünk, akár csak ha más európai országhoz hasonlítjuk magunkat. Az internetvilágában pedig ahova már a technológia és a számítástechnika beférkőzött, ott a gyors információáramlásnak köszönhetően az újítások is hamar megjelennek, a környezettől függetlenül. Tehát egyértelmű, hogy ha bolygónkon egy új ötlet a napvilágra kerül, kis hazánkban is elég gyorsan meg fog jelenni.

Néhány éve nagy újdonságnak számítottak az éttermekben a számítógépek használata, főleg ha érintőképernyőről beszélünk. Az addig használt, a rendelés papírra írásának leváltására mindenki szeme felcsillant és a vendégeket is megcsapta a változás szele, úgy érezhették, most egy igazán nívós helyen étkeznek, ahol már nem csak az ételek finomak. Vagyis nem csak az ízlelőbimbóikra hatottak az éttermek alkalmazottai, hanem a körítés is egyre fontosabbá vált a rendelésfelvételtől kezdve a számla kiadásáig. Azzal, hogy megadják a módját minden apró mozzanatnak és részletnek, nyújtva teljes körű szolgáltatást, ami csakis pozitív hatást gyakorol a vendégekre. Az éttermi rendszerek megismerése pedig új szintre emelte az éttermeket, főleg az alkalmazottak oldaláról, hiszen ők tapasztalták napi szinten a változásokat, a gyorsabb és könnyebb munkavégzés lehetőségét. Mindent az éttermi rendszer dokumentál és rögzít, nem keverednek össze a cetlik, nincs számolási hiba, vagy adatrögzítési hiányosság. Végre minden lépésről- lépésre le van vezetve, ezáltal visszavezethető és a gyorsaság hihetetlen élményéről ne is beszéljünk. Ezt pedig ugyancsak tapasztalták a vendégek is, miáltal ismét az elégedettség érzésével párosult az étkezés.

Hova lehet ezt még fejleszteni?!