Az Ország tortájaBizonyára sokaknak ismerősen cseng az Ország tortája elnevezés, és valószínűleg sokan meg is kóstolták már valamelyik győztest az elmúlt évek során.

Az első Ország tortáját 2007-ben mutatták be az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án, aminek a megalkotásával a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete volt megbízva. Az első nyertes tortát a 18. kerületben található Zila Cukrászda készítette, aki egyébként azóta még háromszor tudta elnyerni ezt a nagyon jelentős cukrászati elismerést. Azóta hagyományosan minden évben augusztus 20-án mutatják be az új Ország tortáját, valamint azoknak a cukrászdáknak a listáját, akik jogosultak a hivatalos készítésére és árusítására. 

2012-ben bővült az Ország tortája verseny a Cukormentes ország tortájával. A legfőbb célja a cukormentes torta megalkotásának az egészséges életmód népszerűsítése és a hagyományos cukrászatban használatos fehér liszt és fehér cukor elhagyása nélkül készíthető édességek bemutatása. Ez a nagyon fontos és hasznos kezdeményezés segít megmutatni, hogy ezek nélkül az alapanyagok nélkül is lehet ízletes és édes süteményeket készíteni. A kezdeményezés annyira jól sikerült, hogy azóta minden évben választanak ebben a kategóriában is győztest. Bátran állíthatjuk, hogy ízben és kinézetben is felveszik a versenyt a cukros-lisztes tortákkal. 

Már nem kell sokat várni, hogy a tavalyi győztesek után (Komáromi kisleány és Három kívánság) idén is megkóstolhassuk a magyar cukrászat újabb remekműveit.