Az élő program a jövő! A vállalkozások és vendéglátó egységek irányításra használt programok ma már nagyon komoly tudással rendelkeznek, mégis bármikor beleütközhetünk különféle nehézségekbe. Hiába a lehető legjobb, legdrágább, legmodernebb éttermi rendszert vásároltuk meg, sok apróságon elcsúszhat a dolog és mégsem tudjuk a napi feladatok ellátásánál alkalmazni.


Ahhoz, hogy ezek a vendéglátó szoftverek valóban úgy működhessenek, ahogyan azt a mai világban már elvárnánk tőlük, hiszen nagyon komoly összegeket kérnek egy-egy jobb éttermi rendszerért, nem lehet a régi jól bevált módszereket erőltetni. Új szemléletet kell alkalmaznunk, új módszereket kialakítanunk.


Véleményem szerint a legnagyobb hiba ott van, hogy az amúgy valóban nagyon profi éttermi rendszereket valaki egyszer leprogramozza, és aztán úgy értékesíti, ahogy van. Jó esetben időnként vendéglátó szoftvert egy-egy patch-el javítja, de ez általában nem szokott megtörténni, vagy csak egy ideig, amíg az adott cég teljesen új, megváltozott piachoz alakított rendszere ki nem jön. És akkor vegyük meg azt, mert már csak az tartalmazza azokat a funkciókat, melyekre épp most szükségünk van. A régi, sok pénzért megvásárolt éttermi rendszer pedig mehet a kukába. Jól van ez így?

 De félreértés ne essék, vannak már olyan cégek is, akik felismerték, hogy az előbb említett stratégiát nem célszerű követni és ezért a éttermi rendszereiket nem eladják, hanem időközönkénti díjért cserébe béreltetik. Ez azért nagyon jó, mert vendéglátóegységként állandó jelleggel kapcsolatban vagyunk a szolgáltató céggel, akinek érdeke, hogy folyamatosan kiszolgáljon minket.

 Az ilyen vendéglátó szoftvert szolgáltató cégek nagyon gyakran „customizálják” is a programjaikat. Vagyis a bérlők számára folyamatosan fejlesztik, bővítik, a visszajelzések alapján változtatják az éttermi programot. Ez pedig egy olyan lehetőség, amit soha nem fog tudni egy megvásárolható vendéglátó szoftver nyújtani. Lehet, hogy amikor elkezdünk egy ilyen éttermi rendszerrel dolgozni, még kicsit akadozni fog a dolog, de ahogy összehangolják a részegységeket, a lehető legprofibb, mégis egyszerű és letisztult éttermi programot kapjuk kézhez, ami pontosan azt tudja, mit mi szeretnénk.