Az alapanyag raktárkészlet kezelő rendszer alkalmazásának fontossága Egy olyan elemről szeretnék most nektek írni pár gondolatot, melyet a piacon csak nagyon kevés étteremkezelő program tud magáénak. Illetve, tapasztalataink szerint, nem is igen használják ki azok, akik ilyen lehetőséggel felszerelt étteremkezelő programot választanak, pedig komoly lehetőségek rejlenek benne.

Ez pedig nem más, mint az alapanyag raktárkészlet kezelő rendszer.
 Nagy vonalakban úgy kell elképzelni a dolgot, hogy minden egyes, rendelhető ételhez fel tudjuk vinni a szükséges összetevőket, mennyiséggel együtt, illetve a raktárkészletet is digitalizálni tudjuk.

 Mivel ez a két opció összeköttetésben áll, így, ha egy ételt megrendelnek tőlünk, és el is készítjük, a rendszer automatikusan levonja a receptben meghatározott alapanyagok mennyiségét a raktárkészletből. Így mindig pontosan nyomon követhetjük, miből mennyinek kellene raktáron lennie, és hogy mi az, amiből fel kell tölteni a raktárkészletet.

 Az étteremkezelő program ezen funkciója a raktárkészletet és a recepteket összevetve, folyamatosan megmutatja nekünk, hogy egyes ételekből hány adagra van még elegendő alapanyagunk.

 Sajnos, el kell ismerni, hogy alapanyag raktárkészlet kezelő rendszer csak olyan éttermekben használható ki igazán, ahol folyamatos az alapanyagok forgása és minimális a veszteség a romlott áru vagy egyéb okok miatt. Ennek ellenére, úgy gondolom, hogy okosan alkalmazva, ha nem is ad 100%-os képet, sokat segíthet az üzlet gazdaságossá tételében, érdemes kitanulni, és alkalmazni ezt az okos funkciót.