A vendéglátó egységekhez igazodva (2.rész)Külföldön és hazánkban egészen más nézőpontból tekintenek a vendéglátó egységek felszereltségére, mások az igények és az elvárások. Olaszországban vagy Ausztriában például azt a filozófiát követik az éttermi vezetők, hogy minél többet tudjon az éttermi program.

Tehát ne csak standolni lehessen vele a nap végén, hanem érintőképernyős terminállal és blokk és címke nyomtatóval összekötve is működjön. Minél több féle eszközről lehessen használni, mint például egy tablet vagy okostelefon, amik használata gyorsabb, könnyebb és egyszerűbb, mint ha papírra írnák a rendelést, amit később felvisznek az éttermi programba.

A külföldi éttermek számára fontos a vásárlók megajándékozása, jutalmazása, ha hűséges fogyasztójukká válik. Éppen ezért szeretik, ha az éttermi program kedvezményeket és akciókat kezel, pontgyűjtést végez és a törzsvendégek megajándékozását másodperek alatt lekezeli. Jó, ha az éttermi program gyors ellenőrzést tud végrehajtani, átlátható és a statisztikák is gyorsan elkészíthetőek általa.

Vannak helyek, ahol az éttermi program össze van kötve az italos hűtőkkel, a sörcsappal és a kávégéppel, ennek köszönhetően minden fogyasztást mér anélkül, hogy a felszolgáló külön felvinné azt a rendszerbe. De hallhattunk már karszalagos fogyasztásmérőről, amit a vendégek viselnek, vagy az asztalba beépített sörcsapról, aminek használatát az éttermi program ugyanúgy lekezeli. Az autós drive-okat működtető éttermek gyakran használnak olyan éttermi programot, mely jelzi, hogy hány autó érkezik, illetve várakozik az étteremnél. Sőt, a napszakhoz mérten kijelzi az átlagban leginkább rendelt termékek listáját, hogy a szakácsok leginkább azon ételek készítésével foglalkozzanak.

Tehát számtalan, számunkra új megoldásokkal állnak elő az éttermi program fejlesztői, mely ötletek várhatóan néhány éven belül nálunk is el fognak terjedni.