A hazai vendéglátó ipar igényeiAz ma már egyértelmű, hogy az átlátható és pörgős működés érdekében haladni érdemes a korral és túl kell lépni a régen mindenhol alkalmazott „papír és toll” módszerén.

Természetesen még ma is léteznek olyan kis létszámmal dolgozó és kevés vendégkörrel rendelkező vendéglátó egységek, melyek nem igényelnek ennél többet, de az esetek 90%-ban már ésszerű egy éttermi szoftvert használni. Egy éttermi szoftver, vagy vendéglátó rendszer arra hivatott, hogy egyszerűbbé tegye a büfé, étterem, kávézó vagy cukrászda életét azáltal, hogy minden bevétel és kiadás, rendelés és leltározás egy rendszeren belül használatos és látható, valamint nyomon követhető. Egy vendéglátó rendszer alkalmazása esetén nincsenek félreértések, nincsenek elhagyott papírok, csakis precizitás, gyorsaság és egyszerűség jellemzi egy ilyen program alkalmazását.

És milyen is a magyar éttermesek szerint a jó vendéglátó rendszer?

Első sorban igazodjon az étterem tulajdonosok és munkatársak sajátos elképzeléseihez és vendéglátó egység felépítéséhez, valamint szokásaihoz. Másod sorban legyen olcsó, könnyen kezelhető, és a fejlesztők álljanak mindig készen, ha valamilyen speciális igény merülne fel, hogy azt a lehető legrövidebb időn belül fejlesszék le és építsék bele a programba. És persze nem utolsó sorban, működjön éjjel- nappal hibák és fennakadások nélkül, no és persze örökké. Hát igen! Minden szempont érthető külön-külön, hiszen felhasználóbarátnak és megbízhatónak kell lennie egy ilyen éttermi szoftvernek, de azért némileg kompromisszum késznek kell lennie mindenkinek. Hiszen gondoljunk csak bele, minden étterem, kávézó és egyéb vendéglátó egység másként működik, mások a bevett szokások és hisz emberek vagyunk, mások az egyéni elgondolások és igények is. Viszont nincsen olyan vendéglátó rendszer, még, ami minden szempontból mindenki számára tökéletes lenne, hisz az már csoda lenne.

De! Az is igaz, hogy minden csak türelem és segítőkészség kérdése. Ha a szolgáltató igazán ügyfélközpontú, akkor mindig nyitottan áll ügyfelei kérései felé, és ha az ideje engedi, akkor foglalkozik mindenki fejlesztési igényével. Ezáltal a vendéglátó egységek munkatársai elégedettek lesznek, és hűséges felhasználókká válnak, akik hosszú éveken át használják és ajánlják tovább az adott éttermi szoftvernek.