Éttermek népszerűsítése (1. rész) - Torkos CsütörtökAz étterembe járásnak Magyarországon nincs akkora hagyománya, mint a nyugati országokban. Itthon jellemzően valamilyen alkalom kell hozzá, hogy az emberek étterembe menjenek, ami a hazai vendéglátásra nincs túl jó hatással. 

 A Magyar Turizmus Zrt. feladatának érezte 2006-ban, hogy életre keltse a régi magyar népszokást, a Torkos Csütörtököt,hogy népszerűsítsék az étterembe járást és közelebb hozzák az éttermek világát azokhoz is, akik egyébként anyagi vagy egyéb ok miatt nem járnak étterembe. Ez a nap a néphagyomány szerint a farsangi időszak fontos napja volt, ugyanis ekkor volt utoljára megengedett a falánkság és a zsíros, nehéz ételek fogyasztása nagyböjt előtt. A MT Zrt. által bevezetett Torkos Csütörtök lényege, hogy a programban résztvevő éttermek és egyéb vendéglátóipari egységek féláron kínálják ezen a napon az ételeiket, italaikat. 

A Torkos Csütörtök általában megosztja azokat, akik már valaha ettek ilyen kereket között. A szerencséseknek sikerül olyan éttermeket kipróbálni, ahová egyébként a pénztárcájuk nem engedné őket, és még finomakat is esznek. Ők azok, akik vélhetően teljes elégedettséggel a következő évben is szívesen vesznek részt az akcióban, vagy ugyanitt, vagy újabb éttermeket kipróbálva. 
 
Vannak azonban, akiket több csalódás ér ilyenkor, mint jó élmény. Sajnos léteznek olyan éttermek is, akik az egész havi profitot ezen az egy napon akarják behozni, de nem veszik a fáradtságot, hogy extra személyzetet foglalkoztassanak. Az ilyen helyeken akár több óra is lehet a várakozási idő, amit még a féláron való étkezés sem tud feledtetni egy éhes vendéggel. Az étel minősége pedig a megnövekedett vendéglétszámra felkészületlen éttermekben sajnos alulmaradhat az elvárásoktól, és ahelyett, hogy a vendégeket ismételt látogatásra ösztönözné, valószínűleg örökre elveszíti.