Asztallemondásért bánatpénzzel fizetnek a párizsiakA szállodákban teljesen természetes, hogy ha valaki a hotelbe érkezéshez nagyon közeli időpontban mondja le a foglalását, akkor valamennyi kötbért kell fizetni. Ez teljesen érthető, hiszen az aznap lemondott szobákat már csekély valószínűséggel tudja egy szálloda értékesíteni, így elesik az adott szobából származó bevételtől. Az éttermek esetében is hasonló a helyzet, csak itt nincs kötbér. Budapest étterem szempontból nem annyira telített, mint a francia főváros, ahol foglalás nélkül szinte lehetetlen asztalt szerezni, de bevétel kiesést és bosszúságot itt is okoz.

Párizsban, mivel nehéz éttermet találni foglalás nélkül, sokan előre foglalnak akár több helyre és a kedvük szerint lemondják a foglalást az utolsó percben, vagy le se mondják, csak nem mennek el. Ezt elégelték meg az éttermek tulajdonosai a francia fővárosban, és bánatpénz felszámolását vezetik be, az ilyenfajta lemondásoknak a visszaszorítására. Egy drága, Michelin csillagos étterem esetében több száz, vagy ezer eurós kár érheti az éttermet, ha nem történik időben lemondás. 

 
A kezdeményezéshez több, mint 200 étterem csatlakozott, ebből is látszik, hogy a jelenség valós problémát okoz számukra. A bánatpénz felszámolása egy hitelkártya adatainak megadásával történik meg. Foglaláskor már most is sok étterem kér hitelkártya számot fedezetként, és előre tájékoztatják a vendégeket, hogy az esetleges időn túli lemondás milyen következményekkel jár.