A Michelin-csillagról 2.A Michelin-csillagok odaítéléséről névtelen kritikusok döntenek, akik felkeresik az éttermeket és az alábbi 5 szempont szerint értékelik őket:
1.    Az ételek minősége
2.    A sütés, főzés, ízesítés tökéletessége
3.    A konyha eredetisége, stílusa
4.    Az ár-érték arány
5.    Az étterem látogatásának gyakorisága


Az értékelés során csak az ételeket minősítik, a dekorációt, felszolgálást és egyéb elemeket nem. De azért sejthető, hogy ha egy étterem a Michelin-csillagra pályázik, akkor a magas minőségű ételek mellett nagyon ügyelnek a magasan képzett felszolgálókra, a hangulatra, és minden olyan dologra, ami egy Michelin-csillagos étteremtől elvárható.


A köznyelvvel ellentétben a Michelin-csillagot a vendéglátóegységek kapják, nem a séfek. Természetesen a séfeknek nagyon nagy szerepük van egy-egy csillag megszerzésében, de ha elhagyják az éttermet, akkor a csillag a vendéglátóegységnél marad. Az már más kérdés, hogy a szakmában, ha valaki csillagot szerzett az éttermének, hiába nem viszi magával, a tekintélye és az elismertsége mindenképp megmarad. Egy jó Michelin-csillagos séffel szemben elvárás, hogy nyitott legyen az újításokra, sőt, a hagyományos ételeket gondolja újra, meglepő, új ízeket és textúrákat hozzon létre és párosítson össze.