A Michelin-csillagról 1.Gondolták volna, hogy a világ jelenleg legismertebb étterem bíráló rendszere és az autógumi gyártás mennyire szorosan összefügg?


  A történet egészen 1881-ig nyúlig vissza, amikor egy francia testvérpár, André és Édouard Michelin feltalálta a gumiabroncsot, amit le lehet venni az autóról, majd visszatenni. Hogy vállalkozásukat még sikeresebbé tegyék, ösztönözni akarták az embereket az autózásra, ezáltal az új gumiabroncs vásárlára. Ezért 1900-tól kezdve, minden eladott gumi mellé adtak egy térképet, amin feltüntették a legjobb éttermeket és szállodákat, amiket érdemes meglátogatni. Eleinte csak francia nyelven írták, de a nagy népszerűség miatt pár éven belül a térkép angolul is megjelent.


Idővel kialakult az éttermek besorolása egy 3 csillagos rendszerbe, amit a mai napig használnak. Az 1 csillaggal jelölt vendéglátóegységek a nagyon jó éttermek, ahova érdemes bemenni, ha arra járunk. A 2 csillaggal jelöltek már kitűnőnek számítanak, amiért érdemes kitérőt tenni az utazás során. A 3 csillagos vendéglátóegységek jelentik az éttermek csúcsát. Ezek olyan helyek, amik önmagukban akkor jelentőségűek, hogy megéri csak miattuk felkeresni egy adott desztinációt.